Toernooiverslag

Meppel Aan Zet: een groot schaakfeest!

Een groot schaakfeest. Op een andere manier valt de eerste editie van Meppel aan Zet niet te omschrijven. Het gebouw van Stad en Esch was zaterdag het toneel van een waar schaakspektakel: er was een groot jeugdtoernooi in drie klassen, een seniorentoernooi, een simultaanwedstrijd, lessen voor beginners, een schaakwinkel, schaakpuzzels, kleurplaten en een schaakactie op Facebook.

En dan speelde MSV 1 zijn eerste KNSB-competitiewedstrijd ook nog tegen DSG Pallas uit Deventer in Stad en Esch. Vlakbij het station, een prachtig nieuw en ruim gebouw met vele technische faciliteiten, een aangename akoestiek, een gezonde catering en met ruime parkeergelegenheden. Het is fantastisch dat we Meppel aan Zet daar mogen houden.

Als organisatie kijken we zeer tevreden terug op de eerste Meppel aan Zet, dat ruim 200 bezoekers naar Stad en Esch, onder wie 110 deelnemers. Vele vrijwilligers van MSV hebben dit feest mogelijk gemaakt met ondersteuning van heel veel sponsoren, zoals ereleden van de club, bedrijven en winkels. De aanwezigheid van Jozias Hillenkamp van Raindropchess Media met zijn schaakwinkel en Huub -SchaakMaarRaak!- van der Logt, die de simultaan en schaakcursus verzorgde, maakten het feest compleet.

Meppel aan Zet is de opvolger van Blitz Meppel, dat vijf jaar lang in de binnenstad is georganiseerd. Maar het is ook eerbetoon aan de enkele jaren geleden plotseling overleden Kees Hoogendijk, jeugdleider van MSV, die voor zijn dood al het initiatief nam voor een groot jeugdtoernooi in Meppel. Jeugdleider Carolien Pathuis noemde in haar openingswoord ook zijn naam en gaf aan dat de MSV er trots op is dat Kees nu wordt geëerd met een heus schaakevenement.

Uitslagen

A-groep jeugd

Dan de resultaten!  De hoogste jeugdgroep (A), de ‘Kees Hoogendijk-groep’, werd gewonnen door Thijmen Nawijn uit Groningen met maar liefst een 100-procentscore! Tweede werd Eline Roebers uit Amsterdam, die vorige maand nog tiende werd op het EK in Hongarije. De derde plaats werd gedeeld door Anna Dam uit Hongarije (!) en Tristan van der Schaaf uit Zwolle.

Bekijk hier de einduitslag van de A-groep.

B-groep jeugd

De B-jeugd speelde een toernooi met zeven rondes Zwitsers. Dit ook sterk bezette toernooi werd op weerstandspunten gewonnen door Florian Molanus uit Meppel, voor Simon te Biesebeek (Zwolle) en Joas Tiggelaar (Almelo). Alle drie de jongens behaalden zes punten uit zeven partijen. Ook dit toernooi was internationaal: hieraan deden twee Hongaarse spelers mee, die in het kader van een schaakuitwisseling met Boedapest in Meppel logeren.

Bekijk hier de uitslagen van de B-groep

C-groep jeugd

Het toernooi van de C-jeugd was verdeeld in 5 groepen van acht schakers en de hoofdgroep hier werd gewonnen door Sander ter Horst (Nijeveen), voor Dylan Torensma (Leeuwarden) en Mees van Essen (Meppel).

Bekijk hier de eindstanden van de C-groep

Senioren

Bij de senioren was de spanning om te snijden. Maar liefst drie spelers eindigden gelijk bovenaan in de naar de erevoorzitter genoemde groep, de Klaas Schilperoord-groep. Uiteindelijk werd de eerste plaats toegekend aan Jan Kruisselbrink uit Zwolle, omdat hij een keer meer met zwart had gespeeld en dat is iets moeilijker. Tweede werd Jan Boer uit Assen, net voor Geert Duiven uit Steenwijk. Plaatselijke schaker Henk Twerda werd vierde.

MSV 1 – DSG Pallas 1

En dan de wedstrijd tussen MSV 1 en DSG Pallas uit Deventer. Aan bord 1 wist grootmeester Dennis de Vreugt zijn wedstrijd tegen Jim Klinge vrij eenvoudig te winnen, maar de deze zomer vele ratingpunten winnende Bas de Boer ging verrassend onderuit op bord 2, tegen de dus niet te onderschatten Morris Merza: 1-1.

Vervolgens speelde Zsusanna Terbe aan bord zes remise tegen Max van Pavoort en Micha Jans bereikte ook niet meer dan remise aan bord vier tegen Guy Bielderman, 2-2

Roel Donker wist aan bord drie te winnen in een beetje wild eindspel, zoals door iemand uit het publiek in de hal werd opgemerkt. De wedstrijden van MSV 1 – Pallas 1 waren namelijk te volgen via heuze ‘live-borden’ en dat vonden de vele ouders en schakers beneden in de hal prachtig.

Martijn Dijkstra verloor aan bord 8 en zo werd het 3-3. Helaas voor Meppel, maar tot vreugde van Deventer moest Juliana Terbe ook capituleren, nadat Rienk van den Berg op ouderwetse wijze 4-3 voor MSV had gescoord. Zo werd de uiterst sportieve wedstrijd onder leiding van Miklós Hoffer uit Zwolle afgesloten met een 4-4- eindstand. Een uitslag waar vooral DSG Pallas wel tevreden mee zal zijn, omdat MSV 1 gemiddeld echt een hogere rating heeft.