Toernooiopzet kwalificatietoernooi NK Jeugd ABC

Via vier kwalificatietoernooien NJK ABC kunnen jeugdspelers zich plaatsen voor het NJK ABC in Assen 2018. Het plaatsingstoernooi tijdens Meppel aan Zet is het eerste, meerdaagse kwalificatietoernooi van dit seizoen. Er zijn de volgende plekken te verdienen:

  • A jeugd (t/m 20 jaar): 3
  • A meisjes (t/m 20 jaar): 1
  • B jeugd (t/m 16 jaar): 3
  • B meisjes (t/m 16 jaar): 1
  • C meisjes (t/m 14 jaar): 3 (de kwalificatie voor de C jeugd verloopt via de regionale PJK’s)

Het spelersveld op het NJK zal per categorie nog worden aangevuld met de speler / speelster die over vier kwalificatietoernooien het hoogste is geëindigd in het klassement van de nog niet geplaatsten. Alleen de beste drie resultaten gelden voor dit klassement.

Meer informatie over deze nieuwe opzet voor NK-kwalificatie is te vinden op de site van de Schaakbond.

 

Opzet toernooi

Voor wie: alle KNSB-jeugdleden, ongeacht in welke regionale bond of voor welke club je speelt.

Wat: Zwitsers toernooi, zeven ronden (bij weinig deelname in een categorie wordt hier mogelijk van afweken).

Speeltempo: 55 min. p.p.p.p. + 10 seconden per zet

Indeling groepen: gezien het geringe aantal meisjes dat zich heeft opgegeven in de categorieën A- en B-meisjes, heeft de KNSB besloten dat er wordt gespeeld in gemengde groepen. De A-meisjes spelen in een gemengde groep met de A-jeugd om 1 eigen kwalificatieplek en tevens voor 3 kwalificatieplekken bij de A-jeugd. Voor de B meisjes geldt hetzelfde, maar dan voor de B categorie. Alle meisjes spelen automatisch ook voor de meisjesplekken ook al hebben ze ingeschreven voor de jeugd groep.

Prijzen: omdat er maar weinig meisjes A en B meedoen aan het toernooi en er in gemengde groepen wordt gespeeld, heeft de organisatie de verdeling van het prijzengeld aangepast.
In de A- en B-groep zal het hoogst geëindigde meisje de eerste prijs van 50,- ontvangen.
De nummers 1,2 en 3 in de A en B-poule ontvangen respectievelijk 70, 35 en 25 euro. Wanneer het eerste meisje bij de eerste drie zit, ontvangt zij geen dubbele prijs en zal de nummer vier de derde prijs ontvangen.In de C-poule blijven de prijzen zoals eerder gecommuniceerd: 50, 25 en 15 euro.